Sås 1 på fermenterad chili

Sås-fermenterad-chili

Fermenterad chili doftar ljuvligt och sås på fermenterad chili likaså! Nu hade jag en burk med fermenterade, blandade chilis, främst Pyongyang Gochu och Black Scorpion Tongue samt tillskott av några Scotch Brain och en fin Peruviano Arancio. Allt detta blev till en vackert röd chilisås med en ljuvlig doft.

Här är receptet, om det är någon därute som vill prova!

  • 100 g urkärnad, fermenterad chili (det gör inget om lite kärnor åker med)
  • 1 dl fermenteringsspad
  • Saften från 1 citron
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 10 g finhackad vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 krm havssalt

Skär chilin i grova bitar. Mixa chili, fermenteringsspad, äppelcidervinäger och citronsaft med en stavmixer eller i en blender. Häll över i en kastrull och låt koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Mixa ordentligt igen och häll sedan upp på varma flaskor.

Satsen ger knappt 2 dl sås.

Fermenterad-chili-i-katsrull

Chilisås-på-gång

Chilisås-i-kastrull

 

 

 

Lämna en kommentar